Okusiti Slovenijo

GOSTILNA SLOVENIJA

Nova blagovna znamka in temelj sodobne kulinarične razpoznavnosti Slovenije

Gostilna Slovenija - izvesek

»V teh malih slovenskih gostilnah je postrežba izvrstna, dostikrat boljša in skrbnejša kot v velikih mestnih hotelih. Ljudje vam tu ne strežejo, temveč vas sprejemajo in gostijo. V njihovi vljudnosti ni sledu o ponižnosti ali o preračunanem dobrikanju, čutiti pa je v njej tisto spoštovanje drugega človeka, ki sloni na spoštovanju človeka v samem sebi. S svojo uslužnostjo kažejo, da cenijo svoje, sami sebe in tistega, kateremu strežejo.« (Ivo Andrić, pisatelj, Nobelov nagrajenec, 1961.)

Gostilne v Sloveniji so ena od sestavin naše dediščinske in sodobne kulinarične razpoznavnosti. Stoletja sooblikujejo podobo gastronomske kulture in pomenijo pomembna središča družabnosti, uživanja ob dobrih jedeh in odličnih vinih. So tudi primerna okolja za sestanke, sprejeme in praznovanja. V pestrem zgodovinskem razvoju in paleti okusov na stičišču evropskih Alp, Mediterana in Panonske nižine, so se gostilne v Sloveniji razvijale kot značilne družinske gostinske dejavnosti. Njihovo poimenovanje »gostilne« je povezano z gosti in predvsem z gostoljubnostmi, s katerimi jih vabijo gostilničarji in gostilničarke k odkrivanju okusov hišnih, lokalnih, regionalnih, slovenskih in izbranih mednarodnih jedi ter nazdravljanju z rujnimi vini, med katerimi jih je večina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel…

Logotip Gostilna SlovenijaSekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije uvaja novost na področju gostinstva v Sloveniji z novo blagovno znamko in znakom Gostilna Slovenija. Od konca septembra leta 2011 so posamezne, strokovno preverjene gostilne označene z enotnimi gostilniškimi izveski in tablami, z razpoznavnim znakom nove blagovne znamke. Seveda le tiste, ki ustrezajo pravilom, merilom in kriterijem za pridobitev tega znaka in znamke. Tako morajo izpolnjevati pogoje na področju zunanje in notranje ureditve lokalov, v ponudbi prevladujejo hišne, lokalne in regionalne jedi, seveda tudi ustrezna živila in živilski proizvodi lokalnih pridelovalcev, živila z zaščitenim geografskim poreklom, biološko pridelana živila, ustrezna glasbena kulisa, načini strežbe in vrsta drugih sestavin, ki sooblikujejo upravičenost do uporabe blagovne znamke in znaka Gostilna Slovenija.

Gostilna Slovenija tako postaja urejen in razpoznaven proizvod sodobne gastronomske razpoznavnosti Slovenije. Dosledno upošteva določila sonaravnega in trajnostnega razvoja, predvsem pa omogoča boljšo kulinarično in gastronomsko razpoznavnost Slovenije na svetovnem zemljevidu.

Vsaka gostilna, ki je pridobila pravico do uporabe blagovne znamke in znaka Gostilna Slovenija, je na zunaj označena z izveskom in označevalno tablo pri vhodu. Oblikovanje izveska in znaka na tabli temelji na sodobni interpretaciji gostilničarske kulturne dediščine, ki so jo predstavljali šopi oblanja in njihove razvojno mlajše stilizirane pločevinaste ter kovane inačice na fasadah gostiln v Sloveniji.

»Na Slovenskem je danes več kot tri tisoč gostinskih lokalov, med katerimi prevladujejo gostilne. Torej prostori in ljudje, ki ponujajo celostno kakovost. To je namreč temeljna lastnost vsake prave in predvsem dobre gostilne. Sestavljajo jo splošna urejenost in notranja oprema, tradicionalna gostoljubnost, vrhunska ter raznolika kulinarična ponudba z vini in drugimi pijačami. Ponudba slovenskih gostiln je odslikava naše narodne kuhinje, ki jo sestavljata kulinarični zgodovinski spomin (dediščina) in iskanje sodobnih kulinaričnih smeri in načinov…«

Projekt Gostilna Slovenija je izvedla Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije. Tako so bili postavljeni okviri za podeljevanje znamke in znaka najboljšim gostilnam. Enotna razpoznavnost kulinarične pestrosti in kakovosti omogoča novo poglavje na področju razpoznavnosti Slovenije, zato ne preseneča, da pri projektu sodeluje tudi Slovenska turistična organizacija.

Gostilna Slovenija ali povej mi, kje in kaj ješ… in povedal ti bom o tvojih vsakdanjikih in praznikih, tvojih navadah, oblikah zdravega gospodarskega prizadevanja, o razmerjih do tvojega naravnega okolja, do sosedov, prijateljev in znancev, tudi do gostov, ki prihajajo za tvoja omizja od blizu in daleč… Hrana in jedi pomenijo pripovedi o življenjskih slogih, saj tudi pregovor pravi, da sicer jemo zato, da živimo, vendar pa ne živimo le zato, da bi le jedli!

Kulinarične pripovedi pripovedujejo pripovedovalci, ki jih predstavljajo izbrane Gostilne Slovenije. Ker se bo njihov seznam v naslednjih letih dopolnjeval in spreminjal, ustrezno z določili strogega pravilnika in ocenjevalnega lista, navajamo za začetek te nove gastronomske zgodbe v Sloveniji, le nekaj prvih primerov.

Gostilna Krištof se je prva stoodstotno zapisala uporabi ekološko pridelane hrane in je izrazita »bio« gostilna. Kraj: Predoslje pri Kranju, Gorenjska.

Gostilna Ančka, kjer pripravljajo za gotovo najboljše štruklje v Sloveniji in to z različnimi nadevi. Kraj: Šenčur, Gorenjska.

Gostilna na  »Dvoru Jezeršek 1768«, je kulinarično središče Slovenije. Izrazito sezonske jedilnike oblikujejo iz uradnega nabora 180 značilnih jedi 24 gastronomskih regij Slovenije. Kraj: Zgornji Brnik, Gorenjska.

Gostilna Ledinek na priljubljeni izletniški točki nad Ljubljano Šmarni gori z izvrstnim ričetom.Kraj: Šmarna Gora, osrednja Slovenija.

Gostilna Mihovec ni samo izrazita stara družinska gostilna ampak se naslanja tudi na kmetijo, kar omogoča zares najbolj kakovostno meso, zelenjavo in druge pridelke, ki so temelj odlične kuhinje. Kraj: Zgornje Pirniče, osrednja Slovenija.

Gostilna Belšak Slavkov dom s paleto značilnih sezonskih slovenskih jedi. Kraj: Golo Brdo, osrednja Slovenija.

Gostilna Arvaj, na slikoviti legi nad kanjonom reke Kokre, ponuja med drugim najboljšo kranjsko klobaso, ki je »zašpiljeno dobra od 1896«. Kraj: Kranj, Gorenjska.

Gostilna Pri Kuklju, odlična družinska gostilna. Njihova kulinarična ponudba temelji na hišnih jedeh slovečih prednic, ki so bile vse odlične kuharice. Kraj: Velike Lašče, Dolenjska.

Gostilna Vovko v bližini slikovitega gradu Otočec sredi reke Krke ponuja  inovativno dolenjsko kuhinjo in seveda pestro ponudbo dolenjskih vin  z rdečkastim posebnežem cvičkom na prvem mestu.Kraj: Ratež, Dolenjska.

Gostilna Repovž je izrazito naravnana k živilom lastne pridelave. Imajo tudi biološki sadovnjak z jablanami in številne hišne prehranske izdelke, ki jih gostje lahko odnesejo domov. Kraj: Šentjanž nad Krmeljem, Dolenjska.

Gostilna Šempeter razvija Obsoteljsko in kozjansko kuhinjo. Njihova hišna posebnost so izvrstni kopuni. Kraj: Bistrica ob Sotli, Kozjansko.

Gostilna Privošnik je stara furmanska gostilna ob nekdanji cesti iz Dunaja proti Trstu. Ponudba temelji na splošnih slovenskih jedeh in spoštovanju sezonskega prehranjevanja. Kraj: Šempeter, Savinjska dolina

Gostilna Matjaž v starem mestnem jedru. Odpiralni čas je prilagojen utripu življenja v mestu. Kraj: Celje, Savinjska dolina.

Gostilna Francl, stoletna družinska gostilna, ki zgledno ohranja prvotno stavbno podobo, ki se odlično spaja s kakovostno regionalno kulinarično ponudbo. Kraj:  Zagrad, Savinjska dolina.

Gostilni Rajh je prav gotovo največje kulinarično svetišče v najbolj severovzhodnem delu Slovenije, v Prekmurju.  Dosledno razvija okusno in inovativno kuhinjo, temelječo izrazito na bogati prehranski dediščini te slovenske pokrajine. Kraj: Bakovci pri Murski Soboti, Prekmurje.

Gostišče Delalut se bo v prihodnje preimenovalo v gostilno s prenočišči in jedilnik še dosledno usmerilo h koroškim jedem, ki že sedaj predstavljajo njegov temelj. Kraj: Ravne na Koroškem, Koroška

Gostilna Pri Lešniku, s prenočišči oz. z motelom, v štajerski prestolnici Mariboru, ki se na Lentu ponaša z najstarejšo trto na svetu in tudi sicer omogoča, da iz mestnega središča stopimo tako rekoč v vinograde.  Kraj: Maribor, Štajerska.

Gostilna pri lipi, znamenita stara mariborska gostilna z izrazito kakovostno ponudbo prehranske klasike in seveda izvrstnimi ocvrtimi piščanci. Kraj: Maribor, Štajerska.

Gostilna Čop, sodi med gorske gostilne, ki so vedno nekoliko posebne, tako po izgledu kot ponudbi. Kraj: Podkum, Zasavje.

Gostilna Škorpion, ki je dosledno usmerjena v regionalno kuhinjo, za vsakdanje prehranske potrebe lokalnega prebivalstva pa ima še posebno, tudi prostorsko ločeno picerijo. Kraj: Rečica pri Ilirski Bistrici, Primorska.

Gostilna Bric je kakovostna gostilna z raznoliko sezonsko ponudbo briških in goriških jedi ter zelenjavo in vrtninami iz hišnega vrta. Kraj: Miren pri Gorici, Primorska.

Gostilna Skok je stara primorska gostilna s ponudbo samih izvrstnih hišnih in regionalnih jedi ter z izjemno oblikovanim gostilniškim ambientom. Kraj: Štorje, Primorska.

Gostilna Ravbar je stara kraška gostilna, ki ponuja paleto izjemnih regionalnih jedi in odličen hišni teran. Goste preseneča tudi z notranjo opremo. Kraj: Dol pri Vogljah, Primorska.

Gostilna Istrska klet razvija dosledno ponudbo istrskih sezonskih jedi. Gostilničar in gostilničarka vsako leto ob koncu aprila pripravita največjo frtaljo in jo umešata iz toliko jajc, kolikor je letnica tekočega leta. Kraj: Pomjan pri Šmarjah nad Koprom, Primorska.

Gostilna Mohoreč, ki jo poleg odličnih jedi in izbranih vinih odlikuje tudi prijetno naravno okolje. Kraj: Kubed, Slovenska Istra

Gostilna Jakomin, kjer vas že v gostilniški veži pri vhodu preseneti okvir s primerno zbrušenimi, torej stanjšanimi noži, s katerimi so narezali na tisoče rezin istrskega in kraškega pršuta. Kraj: Kubed, Slovenska Istra.

Gostilna Ražman,  z dišečo lokalno in regionalno mediteransko kuhinjo, kjer ne manjka belih in črnih gomoljik in seveda tudi odlično vino iz hišnega vinograda: Kraj: Gračišče, Slovenska Istra.

…Toda pozor! Vse povedano je bilo le za začetek, le izbor nekaterih hiš, ki so že prejemnice znaka in blagovne znamke Gostilna Slovenija. Druščina kulinarične kakovosti se bo v naslednjih letih prav gotovo še povečevala. Nekaj pa jih bo tudi moralo oditi, če ne bodo poskrbele, da je »jedača močna in pijača točna« v taki meri, kot takrat, ko jih je obiskala strokovna komisija in so bile izbrane v družbo kulinarične odličnosti Slovenije!

Gostilna Pri Kočerju